4. Betegszervezeti Tapasztalatcsere Találkozó (EEPO) Belgrád, Szerbia

IMG 2516 web sAz idei találkozó témája a "A jövő egészségügyi környezetének kialakítása", a találkozót Belgrádban tartották november 12 – 14 között.

Az idei EEPO a legutóbbi 3 rendkívül sikeres találkozón alapult. Célja az volt, hogy felajánlja a platformot a résztvevő/meghívott országok betegszervezetek érdekképviseleti képességének továbbfejlesztéséhez, hálózatépítéshez és tanuláshoz egymástól/egymásért.

A betegcsoportokkal fenntartott kapcsolatok kiépítése és fenntartása a Roche egyik prioritása és a valódi partnerség útja a jövő egészségügyi környezetének kialakításában.

Az idei találkozói résztvevők száma nagyságrendileg 45 – 50 fő volt, jellemzően a délkelet-ázsiai régió képviselői voltak többségben. Ezen kívül, nem EU-s országok, valamint EU-s tagság előtt álló országok betegszervezetei képviseltették magukat.

A találkozó központi témájának összefoglalója (mert a 3 napos találkozón több szekción vettünk részt) az volt:

ElőadásA betegszervezeti érdekvédő többféleképpen definiálható. Néha ez egy hivatalos személyzet tagja egy létesítményben. Működhetnek páciens navigátorral vagy ügyfélszolgálattal. A legjobb forgatókönyv szerint feladataik segítik a betegeket abban, hogy megértsék a kezelésen belüli folyamatokat és lehetőségeket. A legrosszabb forgatókönyvek között a páciensek ügyvédje a károsodás elleni küzdelem eszközeként működik, hogy megzavarja a zaklatott családtagok peres eljárását.

Néha a páciens és a család egy jogvédőt/ügyvédet bérel egy „adatbázisból”. Ebben az esetben az ügyvéd lehet ápoló, orvos vagy képzett és tapasztalt gondozó, aki kórházi vagy otthoni kórházban segíti a beteget. Orvosi rekordokat kapnak, kérdéseket tesznek fel, jegyzeteket tartanak, segítik a betegeket saját nehéz orvosi döntéseik meghozatalában, ideértve az orvosi számlák felülvizsgálatát és tárgyalását.

Gyakran a betegszervezeti érdekvédő szoros barát vagy családtag, aki, nem fizetett a szolgáltatásért. Ez a szószóló ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtja, mint a fizetett szószóló, de gyakran tanul a munkahelyén. Alkalmanként az orvostudományi háttere van (az indiai résztvevő pontosan ilyen, Ő egy képzett orvos Indiában), és ezt a tudását nagy sikerrel használja, hogy segítsen a betegnek feltenni a megfelelő kérdéseket és megfelelő időben, gondozása folyamatában.

Beszélgetés az előadókkalVégül vannak olyan páciensek, akik a politikára koncentrálnak. Gyakran osztályozom ezt a kategóriát, bár jobban szeretem az érintett aktivistát. A politikára összpontosító betegszervezeti érdekvédő helyi, regionális, állami és szövetségi találkozókon vesz részt, hogy páciensek legyenek a szakpolitikai döntésekben. Én úgy gondolom, a RECTE ezt képviseli, végzi megalakulása óta.

(Tóth Gábor, 2018.12.04)

Előadók