Élményeink az EastFest-en (2018 július)

Élményeink az EastFest-en

Egy átlagos embernek valószínűleg az első három gondolat, ami eszébe jut egy fesztiválról a hajnalig tartó buli, az ütős koncertek, és egy rakás sör lenne. Épp ezért volt picikét meglepő, hogy az EastFest-re érkező fiatalok a civil falun belül hatalmas lelkesedéssel érkeztek hozzánk annak ellenére, hogy mi egy kifejezetten komoly témát vittünk ki a sátrunkhoz, de kezdjük is az elején.

Szerdán, azaz 2018 július 25-én belecsaptunk a munkába, berendeztük a számunkra kijelölt sátrat, és az egyesület ifi tagozatával már készen is álltunk arra, hogy az úgynevezett Reuma Room kiszabaduló szobát megrohamozhassák a fesztiválozók.

1Az első napot a folyamatos pörgés jellemezte, az érdeklődők lelkesek voltak, és akár nagyobb társasággal is betértek hozzánk, hogy megtapasztalhassák pár percre, hogy milyen lehet egy reumabeteg hétköznapjait élni. Volt, aki azért jött, mert érdekesnek találta a segédeszközöket, amikkel interaktív módon tapasztalhatta meg a reumatológiai betegségben szenvedők tüneteit, de voltak olyanok is, akiket a nagyszámú érdeklődők látványa vonzott a sátorhoz. A különböző feladatok alkalmával lehetőségük nyílt a fesztiválozóknak megmutatni a kreativitásukat, ugyanis egy Cambridge-ben kifejlesztett kesztyű segítségével átélhették, hogy milyen lehet reumabetegként rajzolni. Sokan az egyesület logóját, mások házakat, vagy akár egymást próbálták lepingálni a papírra. A végső alkotások pedig egyrészről megdöbbentették a hozzánk érkezőket. Egyöntetűen megállapították, hogy sokkal nehezebb úgy rajzolni, vagy akár aláírást készíteni, mint kesztyű nélkül, és a többi feladat elvégzése után is hasonlóan vélekedtek.

2

A komoly téma ellenére nagyon barátságos hangulatot sikerült kialakítanunk, ami köszönhető volt a laza fesztiválarcoknak, illetve a fiatalos csapatunknak is. Mivel az ifi tagozat tagjaihoz közelálló korosztály tartózkodott a fesztiválon, ezért kifejezetten könnyű volt megtalálni a közös hangot. Az első nap végén, ahogy utána minden este tartottunk egy kis összegzést, átbeszéltük, hogy miben tudnánk fejlődni, hogy mi tetszett a fiataloknak, és lényegében hogyan értékeljük az aznapi teljesítményt. Egy kis családias társaság alakult ki, aminek köszönhetően a nap folyamán is nagyon jól éreztük magunkat, az összhang pedig egész héten megmaradt. Közösen léptünk ki a komfortzónánkból, megtanultunk adott szituációkban cselekedni, szóval már ez is egy hatalmas plusz pontja volt a fesztiválnak.

3A hét vége felé már egyre magabiztosabbak voltunk a témában, egyre több dolgot tudtunk mesélni a reumáról, így az érdeklődőknek is átfogóbb betekintést tudtunk nyújtani a betegségbe. Mivel fiatalok vagyunk, ezért este kihasználtuk a lehetőséget, hogy meghallgassunk pár koncertet, így mi is részesei lehettünk a fesztivál életérzésnek. Én személy szerint sosem kedveltem a magyar zenét, de a fesztivál most azt hiszem változtatott ezen. Bár gyakran előfordult, hogy olyan slágereket hallgathattunk élőben, amiknek rajtunk kívül mindenki tudta a szövegét, ez sosem feszélyezett minket. A koncerteken az ugrálástól fájós lábak, és a (sokak vidámságát megtöbbszöröző) alkoholtól terhelt fülledt levegő ellenére a hangulat változatlanul remek maradt, és mindkettőnk számára szuper első fesztivál-élményként maradt meg az EastFest. Amit persze pluszban az egyesületnek köszönhetünk, hogy volt szerencsénk egy bejáraton bemenni a fesztiválra a Halott Pénzzel, és kilövetni magunkat egy 45 méter magas csúzliból. Persze, ez is csak a töredéke azoknak az élményeknek, amikkel Mezőtúron gazdagodhattunk.