Veres Gyula Keramikus iparművész - egyesületünk támogatója

2018 augusztus 10.-én egyesületünk Mezőtúron az ArTúr Fesztivál keretein belül megszervezte az érdeklődők, érintettek tájékoztatását a reumatológiai betegségekkel és a RECTE tevékenységével kapcsolatban. Az esemény egyik támogatója a Mezőtúron élő és alkotó Veres Gyula Keramikus iparművész volt. Az eseményről beszámolónkat a "ArTúr Fesztiváli részvételünk" címen olvashatnak bővebben.

2018 augusztus 10.-én délután fél kettőkor egyesületünk elnöke, a megjelent alapító és pártoló tagok izzgatottan sürgölődtek Mezőtúron a Móricz Zsigmond Közösségi Ház Nagyterme, a "Jurta Terem" körül. Izzgatottan vártuk, vajon a rendezvény sikeres, hasznos lesz? Vajon sikerült e felkelteni a figyelmet a lakosok között? Pár perc múlva már "olajozott gépezettként" a megjelent érdeklődők, vendégek és tagtársak előtt már folyt is Dr. Kovács Attila professzor úr tervezett előadása. Az előadás és a betegfórum már kötetlen, kellemes hangulatban zajlott.

IMG 0097th Gábor elnök a betegfórumot követően megköszönte Dr. Kovács Attila professzor úr segítségét és az egyesületet szponzoráló, Veres Gyula keramikus iparművész által erre az eseményre készített, egyedi ajándéktárgyát átadta a meghívott előadónknak. Az ajándéktárgy Veres Gyula keramikus iparművészt jellemző, különleges látásmódját bemutató alkotás. Azonban ezen megtisztelő eseményen kívül érdemes megismerni pár információt erről a különleges formavilágot képviselő képzőművészről.

Veres Gyula keramikus iparművész Mezőtúron él, alkot, ahol nagy hagyományai vannak a kerámia készítésnek, a Túri Fazekas Múzeumban, is szerepelt már alkotásaival.

Veres Gyula 1
A település leghíresebb fazekasmesterének, Badár Balázsnak tiszteletére öt évente országos pályázatot hirdet Mezútúr városa. A 2015-ös kiírásra beérkezett harminchét pályázat rekordnak számított. A ma hazánkban alkotó legjobb fazekasok és keramikusok pályázatra beadott munkáiból nagyszabású kiállítás volt látható a Túri Fazekas Múzeumban. Az ő különleges formavilágának köszönhetően egyedi kerámia alkotásaiért az Interkerám Kft. különdíját is átvehette. Kiállított többek között 2014-ben a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban és 2013-ban Kecskeméten az Empir Enteriörben.

Veres Gyula Empir Enteriörbeni kiállításáról a Kecskeméti TV, Múzsa című műsora számolt be, amelyet ezen a linken tekinthetik meg. A művészről készült filmet Életkő címmel az IndaVideo iletve a YouTube oldalakon is megtekintheti.

Alkotásai megtalálhatóak Mezőtúr városban is. Ezek a Mezőtúr, Sugár út 48. szám alatt található, 2010-ben felavatott, Tóth József-emléktábla, valamint a Bajcsy Zsilinszky Endre utca 41. szám alatti, 2009-ben felavatott, Kozák Lajos emlékére elhelyezett tábla.

Reméljük a művész urat sokáig tudhatjuk támogatóink, soraink között, kívánunk neki jó egészséget és ezúton is köszönjük a felajánlását!